Honen

Honen

Helmink Hoontechniek B.V. verzorgt het honen van producten.

Honen is de verspaningstechniek bij uitstek wanneer u precieze nauwkeurigheid, rondheid en ruwheid wilt bereiken. We vertellen u graag meer over wat honen precies is en waarom het wordt toegepast. Ontdek ook de kracht van honen en leer hoe we hoontechniek kunnen inzetten voor u.

Wat is honen? 

Honen is een verspaningstechniek, welke in de loop der tijd steeds belangrijker geworden is als fijne bewerkingsmethode voor boringen en assen.
Verhoogde bewerkingsvereisten met betrekking tot oppervlaktekwaliteit, vorm en maatnauwkeurigheid, maar ook de bijzonder hoge economische efficiëntie van het honen in vergelijking met andere concurrerende bewerkingsprocessen, hebben hier in belangrijke mate toe bijgedragen. 
Vrijwel alle bekende materialen kunnen op een kostenefficiënte manier worden bewerkt door middel van honen. We maken onderscheid tussen inwendig honen en uitwendig honen.

Inwendig honen 

Inwendige diameters variërend van ø 1,55 mm. tot ø 1.880 mm. en lengtes tot 27.000 mm.
Tijdens het inwendig honen van boringen draait het hoongereedschap in de lengterichting van het werkstuk onder permanent oppervlaktecontact in de boring langs de lengteas van het werkstuk. 
De gelijktijdige slag- en draaibeweging zorgt voor de kruisslijpkenmerken van het honen.  

Uitwendig honen 

Dit geldt nagenoeg ook voor het uitwendig honen van assen. Echter hierbij draait het werkstuk in plaats van het gereedschap.
De uitwendige afmeting van de assen varieert van ø 50 mm. tot ø 400 mm. en een lengte tot 6.500 mm.   

Honen van bochten 

Voor een relatie in de procesindustrie is een hoonapparaat ontwikkeld om bochten, weliswaar afhankelijk van de inwendige diameter, met een radius van 180 graden te honen.  

Hoe wordt honen uitgevoerd?

Honen wordt uitgevoerd met machines die speciaal ontworpen en ontwikkeld zijn voor deze bewerking. De machines zijn verkrijgbaar in zowel horizontale als verticale uitvoeringen.

Bij het honen wordt gebruikt gemaakt van een grote diversiteit aan hoongereedschappen. Denk hierbij aan hoonkoppen en hoondoorns. Daarbij maken we gebruik van verschillende soorten hoonstenen voor het nabewerken van:

  • Diameter
  • Vorm
  • Oppervlakteruwheid
  • Positietoleranties van boringen (haaksheid)

Het hoonproces is ontwikkeld om perfectie van de boringgeometrie, maatcontrole, uiteindelijke oppervlakteafwerking en oppervlakteruwheid mogelijk te maken. Het hoonproces zorgt voor de uiteindelijke maatvoering en creëert het gewenste afwerkingspatroon aan de binnenkant van buis- of cilinderboringen. De afwerking wordt bereikt door de keuze van hoonstenen met een geschikte korrel en kwaliteit tegen het werkoppervlak uit te zetten. De stenen worden roterend en heen en weer bewogen langs het te honen oppervlak onder gecontroleerde druk. Door rotatie en heen en weer bewegen te combineren, ontstaat een hoonhoek in het oppervlak van het te honen product.

De voordelen van honen

Honen is een kostenbesparende bewerkingsmethode voor:

  • Verspanen: door de hedendaagse technieken zijn grotere materiaalafnames mogelijk;
  • Genereren van nauwkeurige toleranties;
  • Genereren van nauwkeurige oppervlakteruwheden;
  • Het bewerken van boringen in bijna elk materiaal zoals: staal, roestvrijstaal, gietijzer, aluminium, messing, hardmetaal, maar ook gespoten coatings, hardchroom, keramiek etc.

Het ontstaan van Helmink Hoontechniek

Toen in 1979 de vraag naar “honen” steeg, bleef dat niet onopgemerkt. Jacques Helmink, die al enige jaren werkzaam was in de verkoop van hoonmachines, zag ook deze steeds groeiende vraag. Datzelfde jaar besloot Jacques Helmink, met steun en hulp van zijn vrouw, om een nieuwe stap te zetten en zich te gaan specialiseren in het honen van producten voor derden. Er werd een hoonmachine aangeschaft, de garage aan huis werd omgebouwd tot werkplaats en zo ontstond familiebedrijf “Hoontechnisch Bedrijf J.J. Helmink”.
Al snel bleek deze gewaagde beslissing zijn vruchten af te werpen en moest het bedrijf binnen vijf jaar tijd twee keer verhuizen naar een steeds grotere locatie. Sinds 1984 is het bedrijf gevestigd aan de Hakgriend te Hardinxveld-Giessendam. Door de aanhoudende groei van de vraag naar gespecialiseerd honen en om ook mee te gaan met de tijd werd de bedrijfsnaam in 1995 omgezet in “Helmink Hoontechniek B.V.”. Dochter Miranda Helmink trad in 1983 toe tot het bedrijf en zoon Michel Helmink volgde in 1992. In 2002 hebben zij het bedrijf overgenomen.

Uw specialist in honen
Helmink Hoontechniek B.V. heeft in de afgelopen 40 jaar geïnvesteerd in zowel een groot aantal hoonmachines als in haar medewerkers, om haar klanten uit diverse sectoren zo goed mogelijk van dienst te zijn bij het inwendig en uitwendig honen van toegeleverde producten. Vandaag de dag breidt de vraag naar honen zich verder uit; boringen worden steeds groter en langer, de producten steeds zwaarder. Als een gespecialiseerd hoontechnisch bedrijf heeft Helmink Hoontechniek B.V. de flexibiliteit en de middelen om hierop in te spelen. Om tot oplossingen te komen denkt Helmink Hoontechniek B.V. mee met haar klanten, want dat is waar Helmink Hoontechniek B.V. bekend voor staat in zowel binnen- als buitenland.

Om zo goed mogelijk haar klanten van dienst te zijn hanteert Helmink Hoontechniek B.V. drie kernwaarden die ervoor zorgen dat het geleverde resultaat zo optimaal mogelijk is. Deze drie kernwaarden zijn; samenwerken, kwaliteit en toegevoegde waarde.

Voor Helmink Hoontechniek B.V. is samenwerken zowel met haar klanten als haar werknemers de eerste stap in een duurzame relatie. 
De samenwerking tussen Helmink Hoontechniek B.V., haar klanten en haar medewerkers zal zorgen voor kwalitatief goed product, maar ook om processen te verbeteren.

De toegevoegde waarde die Helmink Hoontechniek B.V. hieraan meegeeft is dat ze meedenkt met haar klanten en input geeft om zo efficiënt mogelijk te werk te gaan.

Hierbij hanteert Helmink Hoontechniek B.V.  “verwachting + één”.

Neem contact op en ontdek de mogelijkheden 

Wilt u meer informatie over honen en weten wat de mogelijkheden zijn? Bel ons op 0184-616644 of mail naar info@hoontechniek.nl. We vertellen u graag meer over de mogelijkheden van honen, zowel telefonisch als onder het genot van een kop koffie.

Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Contact

Heeft u vragen? Wij horen ze graag.

info@hoontechniek.nl
+31 (0)184 61 66 44
Naar contact

Over Helmink HoontechniEk

Helmink Hoontechniek is al jarenlang dé expert op het gebied van hoontechniek. Met ons uitgebalanceerde machinepark voeren we elke opdracht met precisie en aandacht uit. U kunt bij ons terecht voor zowel inwendig als uitwendig honen en diepboren.

Contact

info@hoontechniek.nl
+31 (0)184 61 66 44

Bezoekadres
Hakgriend 11
3371 KA Hardinxveld-Giessendam

KvK    23043304
BTW  NL8209.31.974.B01

Laad- en lostijden zijn:
Maandag tot en met vrijdag
7.00 uur – 16.00 uur

Pauzes
09.30 uur – 9.45 uur
12.30 uur – 13.00 uur
14.15 uur – 14.30 uur